Grill gazowy czy węglowy oto jest pytanie. Odpowiedź na nie wcale nie jest taka prosta. Każdy ma swoje wady i zalety. Odkąd pojawiła się taka opcja spędzania wolnego czasu, to nie wyobrażamy już sobie innego rodzaju obróbki mięsa na świeżym powietrzu.
Kiedyś i dziś
Na początku nie było zbytnio wyboru i brało się, co było. Teraz ta dziedzina się rozwija i przybywa coraz więcej amatorów grillowania, jak i sposobów przyrządzania jedzenia. Możemy wybierać rozmiary, wygląd, trwałość, rodzaj paliwa. Ogranicza nas jedynie zasobność portfela i nasza wyobraźnia. No i oczywiście przestrzeń, którą dysponujemy. Czy dysponujemy tylko tarasem czy mamy ogródek?
Teraz mamy zimę, lecz trwa ona obecnie krótko i raczej jest ciepła. Po niej szybko nadchodzą cieplejsze dni. Gdy tylko słońce mocniej przygrzeje wielu działkowców znowu pojawi się w swoich ogródkach. Wśród rodzącej się wokoło zieleni zaczną się także pojawiać amatorzy smacznego jedzenia przygotowywanego na ruszcie. Jedni wolą usmażyć swoje kotleciki na grillu gazowym. Nie potrzebujemy do niego zbyt wiele. Tylko butlę napełnioną gazem i już możemy przygotowywać smakowite porcje mięsa. Ma on jeszcze tę zaletę, iż nie dymi, tak mocno, jak grill węglowy. Nie trujemy swoich sąsiadów i ich nie zadymiamy. Nie każdy musi być fanem takiego spędzania wolnego czasu. Używanie takiego grilla jest zdecydowanie zdrowsze, gdyż smażymy na nim prawie, jak na zwykłej patelni. Odrobina tłuszczu i już można się cieszyć znakomitym jedzeniem. Takiego grilla można używać nawet na własnym balkonie, gdy nie jesteśmy posiadaczami działki rekreacyjnej, ani nie mamy możliwości rozłożyć grilla, gdzieś na świeżym powietrzu.
Walory smakowe
Jednak wielu sympatyków grillowania nie wyobraża sobie skwierczących kawałków karkóweczki gdzieś indziej niż na buchającym dymem węglu drzewnym. Smak i zapach takich potraw jest wyjątkowy i ma wielu zwolenników. Oczywiście sąsiedzi od razy poczują, że wybraliśmy się na grillowanie, bo jak nie zdradzi nas zapach, to z oddali będzie widać sygnały dymne dawane niczym indiańskie znaki. To jest największa wada takiego grilla, bo nie wpływa obojętnie na otoczenie. Przez to wielu ludzi się denerwuje, jak chcą sobie odpocząć na swojej działce, a tu sąsiad akurat robi przyjęcie i zaprosił gości na grilla. Zdecydowanie też wydłuża się czas przygotowania na takim rodzaju opału i należy uważać, żeby topiący się tłuszcz z mięsa nie kapał bezpośrednio na węgiel, gdyż powoduje to wytwarzanie szkodliwych dla zdrowia substancji, które wnikają w przygotowywane potrawy.