Strona główna
Lifestyle
Tutaj jesteś
Lifestyle

Metody parzenia kawy

Data publikacji: 2019-10-20 Data aktualizacji: 2019-12-26

Kawa jest używką, bez której większość populacji świata nie wyobraża sobie przeżycia dnia. Rano po przebudzeniu pierwsza czynność, która przychodzi ludziom do głowy, to zrobienie sobie kawy. Kawa w różnej postaci jest najpopularniejszym ciepłym napojem na świecie. Stosowana w różnych odmianach i parzona różnymi sposobami.

Jakie są metody parzenia kawy?

Metod parzenia kawy jest wiele. Metody jej parzenia mają wpływ na jej smak, zapach i działanie na organizm. Kawa jest tak popularna, gdyż poprzez zawartą w składzie kofeinę pobudza organizm, dodaje mu energii i zabiera zmęczenie. O smaku kawy decyduje grubość zmielenia ziaren, oraz temperatura wody i długość jej kontaktu z wodą. W naszym kraju od wielu lat najbardziej popularna jest kawa po turecku. To znaczy kawa sypana i zalewana rządkiem. Niektórzy piją kawę gorzką. A inni dodają do niej cukier, mleko lub śmietankę. Czasem ktoś lubi jeszcze dodać wanilię, cynamon lub kardamon. Lecz równie często w ostatnich katach lubimy pić kawę z ekspresu. Wielu uwielbia włoskie espresso, latte, albo cappuccino. Kawę można jeszcze parzyć po amerykańsku lub pić kawę rozpuszczalną po zalaniu jej wrzątkiem. Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj kawy i jak parzona kawa nam smakuje.

Jak doszło do tego, że dziś mamy tak energetyzujący napój, jakim jest kawa?

Kawa jest rodem z Etiopii, gdzie ziarna kawowca wykorzystywane były już w pierwszym tysiącleciu przed naszą erą. W Europie jej smak jest znany od szesnastego wieku. A w Polsce od siedemnastego wieku. W tym czasie pita była wyłącznie po turecku. I uchodziła za napój elitarny spożywany tylko przez ludzi z wyższych sfer. Potrzeba było wieku, aby stała się popularna wśród mieszczaństwa polskiego. Kawa posiada kofeinę i dlatego nie każdy może ją pić. Dla tych osób alternatywą jest kawa bezkofeinowa. Kawa jest napojem sporządzanym z palonych i mielonych ziaren kawowca. Zazwyczaj pijemy ją na gorąco lub ciepło. Pita na zimno nie szkodzi, lecz gorzej smakuje. Od 50 lat kawa w Polsce zyskuje nowych zwolenników. Chociaż posiada co najmniej tylu też przeciwników. Lecz coraz częściej mówi się o tym, że kawa nie działa źle na organizm człowieka, gdy nie jest pita w dużych ilościach. Dziś każdy rodzaj kawy jest powszechnie dostępny. I w każdym sklepie można ją kupić według własnych preferencji. Albo napić się jej w kawiarni, w restauracji, czy chociażby z automatu. Dziś kawa uprawiana jest w ponad 70 krajach na świecie. I jest ona jednym z najczęściej kupowanych artykułów spożywczych na świecie.

Redakcja otokrakow.pl

Witaj w naszej redakcji, gdzie moda, wnętrza, ogród, stylowy lifestyle oraz praktyczne porady związane z pracą łączą się, by dostarczyć Ci inspiracji i wskazówek do kreowania piękna w każdej sferze życia! Jesteśmy miejscem, gdzie praktyczna wiedza z zakresu mody, aranżacji wnętrz, pielęgnacji ogrodu oraz poradnictwa zawodowego tworzy źródło inspiracji dla Ciebie i wszystkich miłośników estetyki.

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?