Burgery są daniami sycącymi i łatwymi w przygotowaniu, jeśli zna się chociaż podstawy gotowania w kuchni. Dzięki temu cieszą się one ogromną popularnością. Jeśli więc urządzasz grillowanie i chcesz przygotować dla gości pyszne burgery, powinieneś wiedzieć, jak wybrać odpowiednie mięso. Na końcowy efekt wpływają nie tylko Twoje umiejętności – jakość składników, a przede wszystkim mięsa, jest równie ważna!
Jakie mięso na burgera? Tradycja, czyli wołowina
Dla większości osób pierwsze skojarzenie z burgerami to Stany Zjednoczone. Okazuje się jednak, że pochodzą one z Europy, co dla wielu jest pewnie zaskakującą informacją. Co prawda kilka osób przypisuje sobie wynalezienie tego przysmaku, ale najprawdopodobniej burgery to pomysł niemieckich imigrantów z Hamburga. Pierwsze wzmianki o burgerach pojawiły się na końcu XIX wieku. Jedną z najstarszych restauracji z burgerami w Stanach Zjednoczonych jest Louis Lunch, gdzie mięso przygotowywane jest na grillu gazowym i podaje się je z chlebem tostowym. W Polsce z kolei jedną z najlepszych burgerowni jest Pasibus w Warszawie.
Aktualnie burgery poddawane są różnym wariacjom. Można spotkać dania z mięsem drobiowym, jagnięciną, czy rybami, a także w wersji wegetariańskiej, które można spróbować w https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/warszawa/. Wielu wielbicieli burgerów uznaje tylko i wyłącznie mięso wołowe. Przez długi czas w Polsce burgery kojarzone były z tanimi produktami wątpliwej jakości, których głównym zadaniem było szybkie zaspokojenie głodu, ale te czasy już minęły. W uznanej restauracji bułka z mięsem wołowym smakuje naprawdę doskonale i potrafi dużo kosztować. Zrobienie jednak burgera w swoim domu nie jest trudnym zadaniem.
Jakie części wołowiny są najlepsze na burgery?
Najlepszym mięsem na burgery jest oczywiście wołowina. Głównie ze względu na swoje właściwości, jakimi są soczystość, miękkość i rozpływanie się w ustach. Przygotowanie tego mięsa w wysokiej temperaturze kompletnie mu nie szkodzi i nie wysusza go. Nadal pozostaje ono odpowiednio nawilżone i delikatne. Jakie części wołowiny sprawdzą się najlepiej jako mięso na burgery? Warto wybierać części z wysokiej jakości tuszy wołowej:
- udziec wołowy
- antrykot
- rostbef
- łopatka
Często w restauracjach można spotkać tak zwany blend, czyli zmiksowanie różnych części mięsa. Według Amerykanów najlepszym połączeniem jest sezonowy antrykot, włókna mięśniowe z części brzusznej oraz tłusty mostek. Wszystko wymieszane w proporcjach 4:3:2. Bardzo dobrze sprawdza się również mieszanka sezonowego antrykotu z łopatką wołową.
Wybierając mięso na burgera najlepiej kierować się do uznanych i renomowanych producentów. Są one zdecydowanie lepsze niż produkty, które można znaleźć w supermarketach. Zalecane jest kupowanie mięsa na burgery w kawałku, które następnie należy zmielić własnoręcznie w domu.