Jakie rodzaje mięsa zawiera karma dla kota?

Koty są typowymi mięsożercami. Właśnie dlatego ich karmy bazują niemal wyłącznie na mięsie. No ale jakie rodzaje są do tego celu najlepsze? Jakiego mięsa na pewno w nich nie znajdziemy? Która karma dla kota jest najlepsza? Na te pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Mięso ważne w kociej diecie

Przede wszystkim warto podkreślić, że wysokiej jakości karma dla kota powinna zawierać co najmniej 60 procent składników pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście ważne jest nie tylko czyste mięso, ale również podroby, tkanka mięśniowa, kości oraz chrząstki. To, co uznalibyśmy zatem za śmieci w „ludzkich” parówkach, dla prawidłowego rozwoju kota może być naprawdę przydatne. Dziko żyjące zwierzęta w końcu też nie wybierają jedynie piersi upolowanego ptaka, ale z apetytem zajadają się wnętrznościami. Podobnie w przypadku myszy albo innych gryzoni. Rodzaj mięsa w karmie dla kota odgrywa natomiast bardzo istotną rolę. Poszczególne gatunki oferują bowiem inny profil aminokwasowy i wartość odżywczą. Jeżeli kot nie boryka się zatem z dolegliwościami żołądkowymi, w tym alergią, dobrze jest postawić na kilka źródeł białka w jego diecie. Na marginesie warto dodać, że posiłki skomponowane z różnych mięs są dla futrzaków bardziej atrakcyjne pod względem sensorycznym.

Jakie mięso znajduje się w kociej karmie?

Najczęściej karma dla kota bazuje na drobiu, w tym w szczególności kurczaku lub indyku. Czasem stosuje się w niej również kaczkę. Mięso drobiowe ma wiele korzystnych właściwości. Przede wszystkim jest lekkostrawne, a także dobrze przyswajalne. Co również istotne, ma niewiele tłuszczu. Za to można w nim spotkać liczne witaminy i składniki mineralne, w tym witaminę B3, B6, a także magnez, selen, żelazo i cynk. Jednocześnie karma dla kota z drobiem zawiera sporą dawkę tauryny, która dba o prawidłowe funkcjonowanie kociego przewodu pokarmowego. Drobiowa karma sprawdzi się zatem u pupili borykających się z alergiami pokarmowymi i mającymi inne problemy trawienne, u kocich seniorów, a także u futrzaków z nadwagą. Drugim popularnym rodzajem mięsa w karmie dla kota jest natomiast wołowina. Charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pełnią istotną funkcję w profilaktyce nowotworów i chorób układu krążenia. Wołowina zawiera też L-karnitynę, koenzym Q10 oraz żelazo. Karma dla kota z wołowiną polecana jest w szczególności zwierzakom bardzo aktywnym oraz szczególnie narażonym na choroby układu krążenia.

Czego nie ma w kociej karmie?

Nieco rzadziej można spotkać karmę dla kota z jagnięciną oraz dziczyzną. Te rodzaje mięs także mają jednak szereg prozdrowotnych właściwości. Należy natomiast unikać karm zawierających wieprzowinę. Koty nie powinny spożywać tego rodzaju mięsa. Wieprzowina jest bowiem tłusta, a poza tym może być źródłem wirusa wścieklizny rzekomej.

Redakcja otokrakow.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.